tiistai 10. helmikuuta 2015

Herbaario ja värikuva kasvio

                                                    Mistä: Salon seudun suurkirppis
                                                    Hinta: 30 e
Kasviston hinta oli alkujaan 150 e, isäntä odotti hinnan putoamista useamman vuoden, välillä peläten sen menevän kaupaksi hinnan laskiessa. Lopulta myödyin ja kasvio ostettiin hinnan laskettua 30 euroon. Kasvisto kerätty vuosina 1921- 1924 ja kaikkiaan siinä on 206 kasvia. Kasvien tiedot on tarkasti kirjattu vielä erikseen kolmeen kasvistoluetteloon.
Kasvit on erittäin huolellisesti prässätty ja kuivattu, värit ovat säilyneet ihmeellisen hyvin yli 90 vuotta. Yläpuolella olevassa kuvassa kasviossa oleva karpalo (Vaccinium oxycoccos) ja 
tässä Koulun värikuvakasviosta (1964 WSOY) otettu kuva karpalosta. En voi muuta kuin ihastella kasvion tekijän, nuoren tytön, taidokkuutta ja huolellisuutta kasvionsa kokoamisessa.
   
 Tupellinen niittyvilla (Eriophorum vaginatum)
Kasvistoa tarkemmin tutkiessani huomaan monien kasvien suomenkielisten nimien lyhentyneen tai jopa muuttuneen kuten murtunut sydän on nykyisin särkynytsydän ja tupasvillaa on aiemmin nimitetty tupelliseksi niittyvillaksi (lat. vaginatus = tupellinen). Myös hiirenporras on kasviossa nimetty tarkkaan latinankielisen nimen (filix-femina = naarassaniainen) perusteella naisen hiirenportaaksi.
Naisen hiirenporras (Athyrium filix-femina)
 Kauniisti on säilynyt myös kotipihlaja, joka on taitettu juhannusviikolla 1924!



                                                         Mistä: Salon seudun suurkirppis
                                                         Hinta: 1 e 50 snt
Koulun värikuva kasvion (1964, toinen painos, WSOY) alkusanoissa todetaan "lajeja on yhteensä 825, mikä määrä oppikoulun kannalta katsottuna onkin riittävä". Minulla on ennestään jo muutamia kasvikirjoja, mutta aina kun kohdalle osuu kauniisti tehty, selkeä kasvio, niin täytyyhän se ostaa. 
Kirjasta ei käy ilmi sen aikaisemmat omistajat. Mielenkiintoni herätti se, miksi monet kasvit oli alleviivattu. Laskin lopulta alleviivaukset ja niitä oli 70 kpl. Päättelin, että kirjan haltija oli kerännyt alleviivaamansa kasvit omaan kasvioonsa. Jos näin on, niin melkoisesti kerättävien kasvien määrä oli laskenut 1920-luvulta. Itse aloitin oppikoulun 1970, me olimme ensimmäinen luokka, joka ei enää kerännyt perinteistä kasviota eli herbaariota. Ehkäpä tämän takia en koskaan ole oikein oppinut kasvien taksonomista luokittelua. 
Kirjan kuvitus on todella kaunis ja luonnonmukainen. Uskonpa. että kirjasta on minulle vielä paljon iloa:))

tiistai 3. helmikuuta 2015

Kilpa-Karhu suksisiteet uusinpana löytönä, puusukset ja anorakki jo aiemmin hamstrattuja

                                                           Mistä: Aarresaari
                                                           Hinta: 2e 50 snt
Aina hieman  arveluttaa ostaa tiukasti paketoituja tuotteita, koskaan ei voi olla varma mitä paketista löytyy. Muutaman kerran olen joutunut pettymään näitä ostoksiani. Tällä kertaa riskinotto kannatti, sillä Cortinan suksiside pakettiin oli todella pakattu käyttökuntoiset Kilpa-Karhun suksisiteet, kaikki tarvittavat ruuvitkin oli hyväkuntoisia. Cortinan vaijerisiteitä en halua, mutta perinteiset Kilpa-Karhut ovat olleet hankintalistalla jo jonkin aikaa. 
Leveitä puusuksia etsin myös aika kauan, sitten löysin sopivat Maurin maksasiinistä (5 e). Sukset eivät muuta huoltoa kaivanneet kuin tervaa pohjiin ja tervaahan löytyy omasta takaa. 
Ekassa kuvassa siteiden alla kuvausrekvisiittana ja tässä hiihtoretkellä päälläni olevan punaisen anorakin olen ostanut Hempan kirppikseltä vuosia sitten ja todella edullisesti (20 snt). Olen aiemmin kirjoittanut täällä hieman toisten puusuksieni tervaamisesta.